Snöslungor är väldigt praktiska om de används på rätt sätt.
Dock så måste man tänka på riskerna med att använda snöslungan.
Varje år skadas och ibland även dödas människor och djur som kommit i vägen för en snöslunga.
Här får du reda på att du behöver veta för att hantera din snöslunga på ett säkert sätt.
Det finns mycket du ska och kan göra innan du använder en snöslunga. Här kommer de sex viktigaste sakerna som du ska göra för att förbereda dig och din snöslunga inför säsongen.
Läs igenom hela användarhandhandboken eller instruktionsboken innan du startar din snöslunga. Läs den varje år innan du använder snöslingan för första gången. Om du har förlorat snöslungans manual kan du titta den på nätet. Spara då en kopia på din dator. Lär dig alla kontrollknappar och spakar som hur du snabbstoppar snöslungan.
Du ska kontrollera snöslunga noga innan varje säsong. Snöslungan ska alltid vara helt avstängd innan du kontrollerar den. Ifall du inte tömde den på bränsle efter förra vintern kan du dränera snöslungan nu. Justera eventuella kablar och smörj alla vajrar. Kontrollera startsnöret om den har ett sådant.
När det är snösäsong ska snöslungan placeras i direkt anslutning till det område som ska snöröjas. Se till att snöslungan förvaras i skydda för väder och vind. Om du inte har ett förråd, en friggebod, ett attefallshus eller ett garage att förvara snöslunga i ska du ha ett överdrag till din snöslunga.
Använd bara det bränsle som instruktionsboken föreskriver. Fyll upp bränsletanken innan du starta motorn. Motorn ska vara kall när du fyller tanken.
Du ska bara förvara bensin och diesel i godkända behållare, dunkar eller tankar.
Gammalt bränsle kan fasskiljas och orsaka ojämn gång eller andra driftsproblem.
Därför bör du använda alkylatbensin som tål att stå långa perioder eftersom vanlig handelsbensin som du köper ur tappen på macken tappar kvalitet.
Bränslet ska naturligtvis förvaras oåtkomligt för barn.
Det område där du använder snöslungan bör vara fritt från lösa föremål. Plocka därför bort alla lösa föremål på hösten innan snön kommer. Detta kan vara dörrmattor, lösa stenar, trädgårdsredskap, trädbitar eller fallfrukt. Ett äpple som är minus 5 grader kan slå hål på det mesta.
Här får du ytterligare åtta tips på hur du ska använda din snöslunga på rätt sätt.
När du använder en snöslunga är det viktigt att du har rätt klädsel.
Du ska alltid ha varma kläder så att du behåller styrkan och motoriken i armar, ben och fingrar.
Grova skor och handskar är alltid en bra början.
Dessutom ska du ha en varm mössa, ett par skyddsglassögon och hörselskydd.
Om du har en förbränningsmotor i din snöslunga ska då också ha i öronproppar.
Stäng alltid av snöslungan om du behöver rensa den. Du ska också stänga av snöslungan om du behöver ta bort skräp som ligger i vägen eller om du behöver krossa is eller ta bort snö med en snöskyffel. Om du ska rensa snöslungan ska den ha stannat helt och därefter väntar du någon sekund.
Stoppa aldrig in händer, fötter eller andra kroppsdelar i snöslungan. Om du behöver rengöra något så ska du använda rengöringsverktyg, pinnar, skaft eller en borste. Även när snöslungan är avstängd finna det risk att snöskruven fastnat och stora krafter har byggts in snöskruven som frigörs när man rensar snöslungan.
För de snöslungor som drivs av litiumbatterier ska du ladda och förvara batteriet inomhus. Detta för att litiumbatteriet då inte behöver temperaturväxlas från iskallt och varmt då det används.
De snöslungor som är eldrivna har en sladd som kopplas till 230 Volts eluttagen. Undvik att snubbla på elsladden och kör inte över elsladden med snöslungan. Det finns risk att snöslungan blir strömförande om du kör sönder elkabeln.
Du ska bara använda en snöslunga när det är bra skitförhållanden. Om du kör snöslungan när det är mörkt ute ska du ha bra belysning. Detta gäller inte bara rakt fram utan även på sidorna. Om du sett en snöplog så har de väldigt många starka lampor för att undvika olyckor.
När du sprutar ut snön från snöslungan kommer den med väldigt hög hastighet och är tung. Du ska alltid undvika att spruta snön på människor eller djur. Det är du som straffas om någon blir skadad av snön som flyger ut ur din snöslunga.
Du ska undvika att köra snöslungan i branta backar eller över branta kullar. Vid mindre backar ska du vara mycket försiktig, framförallt när du svänger.
Här finns de allra bästa och mest prisvärda snöslungorna i Sverige
Här kan ni finna mer vit information och snörik fakta om snöslungor men också en hel del kul saker om snöslungorna.